Sebelum ini Exco Kebajikan, Masyarakat Penyayang dan Alam Sekitar Pulau Pinang, Phee Boon Poh menyarankan orang ramai untuk tidak mengambil ais daripada sumber tidak disahkan dan bahawa jangkitan COVID-19 boleh disebarkan melalui cecair.
Susulan dakwaan COVID-19 boleh merebak melalui cecair. Orang ramai dinasihat hanya membeli ais dari kilang yang dilesenkan Kementerian Kesihatan Malaysia kerana telah melalui proses ditetapkan dan dijamin selamat.
Menerusi Kenyataan rasmi KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA di facebook rasmi mereka, Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah menyarankan pengguna agar membeli ais daripada kilang dilesenkan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) bagi mengelak kegusaran terkena jangkitan COVID-19.
Pengguna boleh merujuk nombor lesen KKM pada pembungkusan ais dan menyemak maklumat kilang ais yang memperoleh lesen KKM di laman web rasmi Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) atau jika ada sebarang pertanyaan, boleh hubungi KKM melalui laman web http://moh.spab.gov.my
Peraturan 394A Peraturan-Peraturan Makanan 1985 menetapkan standard ais dan syarat lesen yang perlu dipatuhi oleh kilang ais.
Ais dihasilkan hendaklah menggunakan sumber air terawat dan menjalani proses nyahjangkitan melalui pelbagai teknologi, antaranya teknologi radiasi pengionan, ultraungu dan sebagainya.
Berdasarkan kajian dan maklumat diketahui setakat ini mengenai jangkitan COVID-19, pematuhan kepada standard dan syarat perlesenan sedia ada dapat memastikan ais dikeluarkan oleh kilang ais adalah selamat. Namun, kilang ais tidak mempunyai lesen tidak dapat dipastikan keberkesanan proses penyahjangkitan.